Banánový chlebíček

Uff...první zkouška semestru za mnou.
A překvapivě úspěšně. Tím se ale nic nemění na tom, že ještě několik dalších bezesných nocí mě stále čeká! 
Jsem ráda, že konečně píšu něco, co chci. Protože tolik nervů, kolik jsem jich ztratila při psaní posledních několika seminárek snad ani není možné! Spíš nechtějte vědět, kolik čokolád padlo za vlast! A kolik jich ještě padne, protože ještě jednu seminárku musím sesmolit. A absolutně nerozumím tomu tématu. 
Ale nechci si stěžovat, jdu si užívat psaní o banánovém chlebíčku, na který jsem se chystala už dlouho. Jenže na takový chlebíček potřebujete mírně uzrálé banány, a těch se u nás jen tak nedočkáte. Oni totiž banány u nás doma nepřežijí pomalu do druhého dne, vlastně jako skoro všechno. Hold rodina jedlíků. :D Takže když jsem se rozhodla, že už konečně upeču tzv. banana bread, musela jsem jít, koupit trs banánů a ten pěkně doma na několik dnů schovat, aby ho nikdo neobjevil a nesežral  nesnědl dřív, než ho stihnu v učící pauze využít. Hurá! Povedlo se. Banány se dočkaly svého zpracování. 

Banánový chlebíček a banán = ideální snídaně!

Dlouho jsem hledala ideální a jednoduchý recept. Chvíli to trvalo. Nakonec jsem jeden našla, upravila do zdravější podoby a bylo to. Výsledku jsem se ale nakonec trochu bála, normální mouku jsem totiž nahradila celozrnnou a celozrnná mouka potřebuje při pečení více tekutin. Ale v receptu vlastně není žádná tekutina, až na rozmačkaný banán. Ale ten, jak se zdá, je velmi dobré pojivo, protože chlebíček se povedl a stala se z něj výborná sobotní snídaně pro celou rodinu (a tušíte správně, snídani skoro nepřežil :D).

Byl tak dobrý, že ani nevydržel na vyfocení!
Suroviny: 
(vše měřeno na hrníčky, takže stačí použít váš osvědčený hrnek, který má +- 250 ml )

4 měkké a přezrálé banány
1 a půl hrnku celozrnné mouky
1/3 hrnku rozpuštěného másla
1/2 hrnku třtinového cukru
1 vejce
1 lžička sody
špetka soli
půl tabulky hořké čokolády

Postup:
Banány rozmixujeme (ale určitě by stačilo i pouze rozmačkat) a smícháme s máslem. Zvlášť smícháme suché suroviny (mouka, cukr, soda, sůl), vše nakonec spojíme spolu a vmícháme kousky čokolády. Dáme do promazané a vysypané chlebíčkové formy.
Pečeme na 180 stupnů, 50 minut.

Dobrou chuť a hodně štěstí s učením, psaním či prostě čímkoliv, co zrovna děláte.
Lu(c)ka

7 komentářů:

  1. gratuluju!:) hodně štěstí i nadále, chlebíčky zbožňuju, povedl se ti :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já vím, všimla jsem si, ty jsi taková chlebíčková královna :)

      Vymazat
  2. Zkusím to, líbí se mi. Myslíš, že bude v pohodě, když část mouky nahradím rozemletýma vločkama?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Já myslím, že ano, pokud je rozemeleš fakt na jemno, jakoby na mouku, tak by to mohlo být v pohodě.

      Vymazat
  3. Gratuluju ke zkoušce a ať se stejně daří i dál :) díky tvému receptu se konečně pokusím taky o chlebíček :) teda jestli se mi podaří zachránit nějaké zralé banány :D taky jsme rodina žroutů a skrýt je před bratrem je dost oříšek :D jiné ovoce skoro nejí, tak snad budu úspěšná jako ty :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nedávno jsem dělala podobný podle B* a už vím, který vyzkouším příště! :) Jen tedy s banány mám podobný problém, vždycky je hned spotřebuji, snídaně bez banánu není snídaně! :D A svačiny také...
    Jinak gratuluji k úspěšnému složení první zkoušky a věřím, že i ostatní zvládneš levou zadní:)

    OdpovědětVymazat
  5. gratuluju ke zkoušce, určitě se povedou i všechny ostatní :)
    a chlebíček vypadá moc dobře, taky ho budu muset zase upéct :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář, vzkaz, písmenko.