Jak užíváte léto?
Pečete vůbec? Nebo dáváte přednost těm nepečeným letním dobrotám jako jsou všemožné nepečené ovocné dorty či zmrzliny?
Těch si užívám moc ráda, zmrzlinu či nanuk mám v parném létě snad každý den (takže žádná bikini letní postavička k nakousnutí se pak konat nemůže, ale to nevadí, za ty dobroty to v létě stojí, no né? :D)
Každopádně jednou týdne si přeci jen stoupnu k troubě a něco si upeču. Každý víkend totiž trávím na brigádě mimo domov, kde spím ve stanu a nemám šanci si dát věci do ledničky natož si něco uvařit. Takže vymýšlím jídla, které dva dny vydrží v těch pekelných venkovních teplotách. Moc jich samozřejmě není. Ale taková klasická bábovka, té se v teple (snad) nic nestane a vydrží do druhé dne k snídani. No a se zdravou bábovkou k snídani se pak hned lépe pracuje. Jo a je to samozřejmě rychlovka, nic složitého, podívejte:
Celozrnná žitná bábovka (jen se mi při vyklopení z formy trošku uloupl vršek) |
Suroviny:
2 hrnky celozrnné žitné mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1/2 oleje
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 PL kakaa
* hrnek používám středně velký, tak aby měl plus/mínus čtvrt litru
Postup:
Vyšleháme spolu žloutky + van. cukr + olej. Přidáme mléko a znovu krátce vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme vyšlehané bílky. Půlku těsta nalijeme do formy (my máme doma silikonovou a nemůžu si ji vynachválit), do druhé půlky vmícháme lžíci kakaa a nakonec nalijeme také do formy, aby nám vznikla ta pěkně mramorová bábovka.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 40 minut (nebo samozřejmě plus/mínus pár minut dle vaší trouby.)
A co (ne)pečete vy v létě? Ráda se inspiruji na další víkend.
Užívejte léto plnými doušky.
Lu(c)ka
jasněže peču! :))) krásná bábovka
OdpovědětVymazatDěkuji Kami :)
VymazatMňam! Takovou bábovku bch si teď dala! :)
OdpovědětVymazatTak šup šup a upeč ji:) Je to fakt rychlovka!
VymazatVypadá nádherně, také dělávám celozrnnou, ale přece jen lépe drží když dám cca 70% clz. mouky a zbytek klasické pšeničné, to mám ozkoušeno:D A bábovky mám vůbec ráda snad všechny druhy!
OdpovědětVymazat