Celozrnná žitná bábovka

Jak užíváte léto?
Pečete vůbec? Nebo dáváte přednost těm nepečeným letním dobrotám jako jsou všemožné nepečené ovocné dorty či zmrzliny?
Těch si užívám moc ráda, zmrzlinu či nanuk mám v parném létě snad každý den (takže žádná bikini letní postavička k nakousnutí se pak konat nemůže, ale to nevadí, za ty dobroty to v létě stojí, no né? :D)
Každopádně jednou týdne si přeci jen stoupnu k troubě a něco si upeču. Každý víkend totiž trávím na brigádě mimo domov, kde spím ve stanu a nemám šanci si dát věci do ledničky natož si něco uvařit. Takže vymýšlím jídla, které dva dny vydrží v těch pekelných venkovních teplotách. Moc jich samozřejmě není. Ale taková klasická bábovka, té se v teple (snad) nic nestane a vydrží do druhé dne k snídani. No a se zdravou bábovkou k snídani se pak hned lépe pracuje. Jo a je to samozřejmě rychlovka, nic složitého, podívejte:

Celozrnná žitná bábovka
(jen se mi při vyklopení z formy trošku uloupl vršek)
Suroviny:

2 hrnky celozrnné žitné mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1/2 oleje
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 PL kakaa

* hrnek používám středně velký, tak aby měl plus/mínus čtvrt litru


Postup:

Vyšleháme spolu žloutky + van. cukr + olej. Přidáme mléko a znovu krátce vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme vyšlehané bílky. Půlku těsta nalijeme do formy (my máme doma silikonovou a nemůžu si ji vynachválit), do druhé půlky vmícháme lžíci kakaa a nakonec nalijeme také do formy, aby nám vznikla ta pěkně mramorová bábovka.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 40 minut (nebo samozřejmě plus/mínus pár minut dle vaší trouby.) 

A co (ne)pečete vy v létě? Ráda se inspiruji na další víkend.
Užívejte léto plnými doušky.

Lu(c)ka


5 komentářů:

  1. jasněže peču! :))) krásná bábovka

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam! Takovou bábovku bch si teď dala! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup šup a upeč ji:) Je to fakt rychlovka!

      Vymazat
  3. Vypadá nádherně, také dělávám celozrnnou, ale přece jen lépe drží když dám cca 70% clz. mouky a zbytek klasické pšeničné, to mám ozkoušeno:D A bábovky mám vůbec ráda snad všechny druhy!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář, vzkaz, písmenko.