Mrkvový "dort"/ buchta na plechu

Jdu se odreagovat u psaní článku na blog. Ne, že bych toho dnes málo napsala.
Myslím, že už jednou v životě se to stalo snad každému! Hrůza! Katastrofa! Práce, u které jste strávili několik hodin se prostě ztratila! Je fuč. Byla tu a není. Prostě se neuložila . A to i přesto, že jste jí ukládali jako normálně. Kde se stala chyba nikdo neví. Asi jsou prostě věci "mezi nebem a zemí", teda spíš někde uvnitř vašeho počítače a nastane den, kdy se počítač rozhodne, že vás okrade o krásných pár hodin života a soubor neuloží. No nic, tu stupidní rešerš jsem psala do půl druhé do rána, abych pak ráno v sedm vstala a šla psát od znova, abych stihla odevzdat. Poplach zažehnán, stres už jsem také uklidnila, tak teď se s vámi můžu podělit se svojí krásnou buchtou. :D

Minulý víkend jsme měli tak trochu mrkvový! Mrkev byla opravdu snad ve všem. K obědu vývar, v něm mrkev, k večeři mrkvovo-celerové placičky atd. Asi byla mrkev v akci nebo se mamka rozhodla udělat tematický den, nevím :D Každopádně jí zbyla nastrouhaná mrkev. A do toho měla přijít návštěva. Takže to chtělo něco rychlého a nenáročného upéct. Chopila jsem se toho já a vznikla z toho tahle dobrota. Vlastně je to takový upravený a modifikovaný mrkvový dort na plechu.

Mrkvový "dort"

Suroviny:
250 ml oleje
120 g cukru 
4 vejce
400 g celozrnné mouky
1 Prášek do pečiva (PDP)
2 lžičky perníkového koření
400 g nastrouhané mrkve
nasekané oříšky, mandle apod.
Mrkvová buchta

Postup:
-rozšleháme olej+ cukr a zašleháváme postupně vajíčka
- po lžících přidáváme mouku s PRDa kořením (ulehčením by bylo přidat rovnou kypřící prášek do perníku)
- přidala jsem trochu vody, protože jsem pekla z celozrnné mouky a ta vždy potřebuje více tekutin, než mouka bílá
- do těsta nakonec přidáme i oříšky a vlijeme na plech nebo do formy, prostě kam chcete
- pečeme asi 30-40 min podle výkonnosti trouby na 180 stupňů

Jelikož jsem se zase snažila o co nejzdravější variantu, dala jsem málo cukru, myslela jsem, že zbytek dosladí mrkev, nakonec se mi ale zdála málo sladká a přeci jen jsem nechtěla návštěvě servírovat nesladkou buchtu, tak jsem jí potřela čokoládou.

Dobré chutnání

Lu(c)ka

7 komentářů:

Děkuji za každý váš komentář, vzkaz, písmenko.