Focus T25 aneb jak jsem zjistila, že nemám ráda dlouhodobé programy

V lednu jsem začínala cvičit s myšlenkou, nějaké challenge (taky jste si všimly jak se tohle slovo během posledního roku tak strašně uchytilo?), nějakého pořádného hecu. A tak jsem si vzpomněla na léto. Někdy během té doby totiž začal podle mě trošku boom a každý (myšleno ve fitness kruzích :D) mluvil o Shaunu T. a jeho novém programu Focus T25.

I mě to dohnalo a začala jsem se zajímat, kde tento super program sehnat. Což byla celkem zábava. Považuji se totiž za technického antitalenta, jednou za čas si zvládnu stáhnout film či písničku. (Hmm, doufám, že mě v průběhu týdne nezavřou za to, že jsem se tak veřejně práskla.) Takže stahovat něco přes torrenty byl pro mě nadlidský výkon. Myslím, že uběhnout 10 km je pro mě jednoduší než toto. Když jsem tedy konečně měla v počítači všechna videa, říkala jsem si, že by asi stálo za to si je teda teď zacvičit. Dala jsem se do toho. Bavilo mě to. Ale znáte to. Bylo léto, což znamená plno jiných zajímavých věcí na práci než cvičení doma před počítačem, takže jsem raději dávala přednost plavání nebo běhu. O půl roku později, po návratu ze Silvestrovské párty na chatě, jsem měla trošku víc přecpaný pupík a k tomu úměrně velké výčitky svědomí ze všech těch vánočních dobrot. Vlastně zpětně si říkám, že tak dobré jídlo si žádné výčitky nezaslouží. No nic, tak jsem přemýšlela a přemýšlela a došla k názoru, že dám Shaunovi znovu šanci. A jak to dopadlo? Úplně stejně.

Promiň, Shaune, neber si to osobně, mám tě ráda, i ty tvoje cvičení mě baví. Jen jsem prostě zjistila, že nejsem typ na tyhle dlouhodobé programy. Když už jsem začala několikátý týden po sobě cvičit znovu stejné cvičení, nějak mi to začalo lézt krkem. Každý den člověk kouká na ty samé lidi, poslouchá ty stejné řeči, ale hlavně cvičí po několikáté ty samé pohyby. To prostě není nic pro mě. Uvědomuji si, že podobný pocit jsem měla i u Jillian, proto se zřejmě neřadím k jejím naprostým a do nebe pějícím fanouškům. Já hold potřebuji trochu více různorodosti ve svém cvičení, vlastně i ve svém životě celkově.

                                                                  Celkem to sedí :D
                                                                  Zdroj: Pinterest. com

Každopádně jednotlivé cvičení z Alpha fáze Focus T25 jsou fajn, cvičí se s nimi dobře. Osobně se mi asi nejvíc líbí Speed 1.0, které je kombinací intenzivního tréninku a mini odpočinku v podobě protahování. Samozřejmě jsem si oblíbila i Ab Intervals, cvičení vypadá celkem nenáročně, člověk není durch mokrý jako u ostatních cvičení, proto je pak příjemně překvapený když se druhý den probudí s namoženými břišními svaly. Lower focus moc ráda nemám, ale to jen proto, že tak trochu nesnáším lunges. Cardio je prostě kardio, hodně skoků atd, já osobně pokud chci dělat kardio, tak si jdu zaběhat. Total body circuit je fajn, tedy jen v případě, že máte rádi kliky a dřepy. Cvičení vždy trvá jen 25 minut, myslím, že to zvládne hravě i začátečník, s jednoduššími cviky s cvičitelkou Taniou stoprocentně. Určitě se ke cvičením budu někdy vracet, mám v plánu si odcvičit i cvičení z řady Beta, tam už se používají činky, na to se určitě podívám, protože právě nějaké pořádné cviky na ruce mi tady chyběly. Když ale píšu vracet myslím tím, že když dostanu náladu pustím si někdy nějaké to cvičení, do uceleného programu se už asi nedám. To není pro mě. I když, nikdy neříkej nikdy, že? :D

A co vy? Zkoušeli jste Focus T25? Odcvičil někdo celý program?

Příjemné cvičení, ať už s Shaunem nebo s někým jiným
Lu(c)ka

9 komentářů:

  1. Shaun je fešák, o tom žádná. Párkrát jsem si odcvičila Insanity, ale není to nic, u čeho bych vydržela dlouhodobě.
    Mám radši několikaminutová cvičební videjka od XHIT daily :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, uplně jsi se strefila, taky mám teď dost v oblibě XHIT, holky jsou celkem vtipný, tak člověk u toho cvičení i zasměje!

      Vymazat
  2. s tímto programem nemám vůbec zkušenosti, ale už jsem o tom slyšela :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já téčko taky cvičím, celkem mi to baví hodně, jsem na Shauna zvyklá, cvičila jsem Insanity. On je prostě skvělej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsi dobrá, jestli jsi odcvičila celé Insanity a teď i "téčko", fandím!

      Vymazat
  4. Přesně tak, nemůžu nesouhlasit. Vyzkoušela jsem různé programy od Jillian a ještě od jedné české trenérky a no prostě...ne. Nejde o to, že by mě to vyloženě nebavilo, ale jak říkáš-člověk to pak už zná nazpaměť, ví, co ho čeká a je to až nudný stereotyp. Vždycky jsem se přistihla, že odpočítávám minuty do konce. Se Shaunem jsem nikdy necvičila, zato jeho vzhled cvičí se mnou (:D). Ale asi si něco od něj stáhnu, pro zpestření. Nejraději zkrátka kombinuji více kratších videí, vymýšlím si vlastní cardio "prokládání" mezi posilování, chodím běhat, plavat, na stěnu...zkrátka musím na sebe vymýšlet pořád něco nového, aby mě to neomrzelo.
    Pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! A konečně někdo, kdo sdílí můj názor na dlouhodobé programy! :)
      P.S.: Shaun vypadá fakt dobře, ale mám pocit, že má přítele.

      Vymazat
  5. Dřív, v úplným začátcích, jsem programy měla ráda, protože jsem si nic sama neuměla sestavit a šlo mi hlavně o to, že budu štíhlejší. Ale je pravda, teď cvičit furt to samé, to by mě asi nebavilo. Dá se to max týden. Focus T25 jsem odcvičila celé (kromě gammy) a to mě bavilo. Nejvíc jsem měla ráda z alphy asi Total Body Circuit a z Bety Speed 2.0. Zato kardia mě hrozně nebavila, protože si kardio představuju jinak. Ale program mi žádné výsledky na těle nepřinesl, jen jsem vyzkoušela zase něco jiného a fyzická zdatnost se o trochu zlepšila :). Taky jsem si říkala, že si občas nějaké jeho video z T25 pustím, ale stalo se tak možná dvakrát :D.
    Ten obrázek je úplně přesný :D.. Jinak nevím, jestli sleduješ Taniu třeba na FB, ale je opravdu skvělá. Vypracovala se, vypadá ještě lépe než v T25, doma ten program i cvičila, pustila se i do gammy a fakt ji to moc sluší. Takový progres chci taky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvědomuji si, že jsem i u tebe na blogu četla o T25 článek, že?
      Jinak máš pravdu, Tania je opravdu skvělá, koukala jsem na ní na Instagramu, kde sdílela jak cvičí v obýváku atd a vypadá opravdu dobře! A neboj jednou budeme mít taky takový progres jako ona :D

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář, vzkaz, písmenko.