Arašídové sušenky

...taky bych mohla napsat "cookies", ale slovo sušenka zní prostě tak krásně česky. Nebo to můžu pojmenovat arašídové cookies anebo burákové sušenky, vždyť je to jedno. Hlavní prostě je, že recept se bude určitě líbit všem milovníkům arašídového másla. Takže pokud jste ještě všechny ty zásoby nakoupené tento týden v Lidlu nesnědli, můžete je použít na pečení. I když je možné, že si coby milovníci arašídové máslíčka budete klepat na hlavu, že s ním tahle plýtvám do sušenek, místo abych si ho užila v kaši či na toustu. 


Jenže já nepatřím mezi "vás", jsem divná, já vím. Do teď nechápu, kde se stala chyba, ale prostě jsem tomu úžasu nějak nepřišla na chuť. A to jsem zkoušela opravdu nejrůznější varianty použití, ale stejně nic. Až do včera, do té doby než jsem upekla tyhle výborné sušenky. Inspiraci jsem na ně našla v únorovém Apetitu (jakoby to redakce časopisu věděla, že nám doma stojí osamocená sklenička s arašídovým máslem a nikdo se k ní nemá). Recept jsem mírně upravila a musím, říct, že teď už o trochu lépe chápu tu "vaši" závislost na tomto burákovém výrobku. :)

Suroviny:
100g změklého másla
100g arašídového másla (nejlepší ve verzi crunchy, s pořádnými kousky)
80g třtinového cukru
1 vejce
100g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečení
1/2 lžičky sody
čokoláda nalámaná na kousíčky dle libosti (já použila asi 60g kvalitní vysokoprocentní hořké čokolády)

Postup:
Smícháme a vyšleháme másla s cukrem, postupně přimícháme vejce, mouku a prášek do pečení se sodou, na konec kousky čokolády. Na plechu z těsta vytvarujeme malé placičky. Pečeme cca 10 min,v předehřáté troubě na 180 stupňů. 

P. S.: Normální hladká mouka lze nahradit celozrnnou, jen bude asi potřeba zvýšit hmotnost másel. Ale myslím, že ta trocha bílé mouky v té malé sušence ještě nikoho nezabila. :)

Chutnalo? Prozraďte mi vaše oblíbené recepty s arašídovým máslem, třeba mu nakonec propadnu i já.

Lu(c)ka

9 komentářů:

  1. Ty vypadají skvěle! Ještě nikdy se mi nepodařilo upéct dobré sušenky...vždy jsem se nažila o nějakou ultrazdravou variantu a skončilo to fiaskem-nedaly se jíst :D

    OdpovědětVymazat
  2. Díky! Nic se neboj, někdy je potřeba pár fiasek aby se pak povedl dokonalý výsledek. Taky se vždy snažím o ty nejdravější varianty, ale tak jednou za čas...:)

    OdpovědětVymazat
  3. Holaaa! Jeden milovník arašídového maslíčka! A máš pravdu sušenka zní tak česky a tak hezky! :D Ale cookies se mi taky líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sušenka nebo cookies, hlavní je, když nám chutnají :)

      Vymazat
  4. Už jsem viděla dost receptů na arašídové sušenky, ale ty tvoje vyzkouším teda určitě. Krásně se ti povedly! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej! U nás doma vydržely asi tak 2 dny :D.

      Vymazat
  5. Tak to bych si dala říct :) Akorát mně je líto s ním "plýtvat" na sušenky :D:D Závislák prostě, no :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. No vidíš a já jako "nemilovník" ho raději využiji při pečení, hold tisíc lidí, tisíc chutí nebo jak se to říká. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář, vzkaz, písmenko.